23.01.2014

Ugens Aarhushistorie - Aarhus Hallen

Klemt inde for enden af Skt. Knuds Torv, hvor Netto holder til i dag, blev Aarhus-Hallen 1. april 1938 indviet. På trods af dens uanselige størrelse udefra var hallen ved da Danmarks næststørste hal med plads til 5-6000 mennesker; kun overgået af Forum i København.

Omkring 1920 var der i Aarhus et voksende behov for et sted til afholdelse af store indendørs arrangementer i midtbyen. Derfor begyndte flere af byens borgere i 1920 at samle penge ind til opførelsen af en hal i Aarhus centrum. Indsamlingen blev koordineret af prosektor Gregersen, men der skulle gå 15 år, før en sådan hal blev godkendt i byrådet. C.F. Møller fik til opgave at tegne bygningen og 1. april 1938 åbnede Aarhus-Hallen.

Restaurant Tarantella

Det var især Aarhus-Hallens tilhørende restaurant, Tarantella, der blev samlingspunkt for de kulturelt interesserede aarhusianere. Højst usædvanligt skulle man betale entré for overhovedet at komme ind på restauranten, men var man først inde, var man sikret gedigen underholdning. Restauranten var opdelt i terrasser med fint opdækkede borde. På en balkon spillede orkestret, mens artister, sangere og dansere optrådte på scenen. Den kunne skydes ud over dansegulvet.

Inden for de første to år af restaurantens levetid lykkedes det at tiltrække flere store udenlandske navne. I samme måned som åbningen kunne man opleve den verdensberømte amerikanske jazzpianist ”Fats” Waller sammen med Svend Asmussen, mens det i november 1938 var Josephine Baker der svingede med sit bananskørt på scenen.

Schalburgtage i 1944

Forlystelseslivet i Aarhus fortsatte under besættelsestiden, men på grund af den forværrede økonomi måtte det aarhusianske publikum nu nøjes med lokale artister i stedet for internationale stjerner. Aarhusianernes forlystelsesliv blev alligevel i længden for meget for besættelsesmagten, og 30. september 1944 blev restauranten ramt af schalburgtage.

Også Håndværkerforeningens sal i Paradisgade, Molles Kro i Skolegade og Vennelyst blev sprængt i luften mellem oktober 1944 og januar 1945.

På is og cykel i Aarhus-Hallen

Aarhus-Hallen blev gennem årene brugt til et væld af store arrangementer. Her blev eksempelvis holdt politiske møder, mannequin- og gymnastikopvisninger, boksestævner, udstillinger, filmfremvisninger, afdansningsballer, håndboldstævner og cirkusforestillinger.

Af de mest populære arrangementer kan nævnes det amerikanske Holiday on Ice, som besøgte Aarhus-Hallen i 1954 og igen i 1956, hvor det blev set af ikke mindre end 62.000 mennesker. Også 6-dagesløbet, som blev kørt i perioden 1954-1961, trak et stort publikum til Aarhus-Hallen. Banen var med sine kun 114,5 meter en af Europas korteste, og flere ryttere måtte tage søsygepiller for at klare de mange runder.

Konkurs og videre drift

Efter blot 23 år gik A/S Aarhus-Hallen konkurs i 1961. Hallen blev efter konkursen brugt til forskellige arrangementer. Eksempelvis gæstede det engelske rockband The Who hallen i 1965. Bandet nåede dog kun at spille i 25 sekunder, inden publikum invaderede scenen og smadrede instrumenter og udstyr.

Efter konkursen var hallen blandt andet hjemsted for forskellige restauranter og dansesteder, en bowlinghal, en postterminal og i dag en biograf.

Læs mere om Aarhus-Hallen (åbner i et nyt vindue)

Billedtekst:
    I nogle kolde februardage i 1953 var Aarhus-Hallen omdannet til et rulleskøjtemekka. En professionel skøjteinstruktør gav demonstrationer og gode råd, men ellers var der fri leg for børn og barnlige sjæle i alle aldre. Fotograf: Børge Venge, 24. februar 1953. Original i Aarhus Stiftstidendes Billedsamling, Erhvervsarkivet, leveret af Aarhus Stadsarkiv.

• 09.08.2018

Stadsarkivet har fået ny hjemmeside

I løbet af sommeren 2018 har Aarhus Kommune fået ny hjemmeside. Det gælder også Aarhus Stadsarkiv. Se vores nye hjemmeside på adressen www.aarhusstadsarkiv.dk
      Denne side opdateres ikke længere og lukker i løbet af efteråret. Tidligere oprettede bogmærker vil derfor desværre ikke fungere længere.
    • 25.06.2018

Stadsarkivets læsesal holder lukket i juli måned

Sidste åbningsdag før sommerferien er torsdag 28. juni.
      Første åbningsdag efter sommerferien er onsdag 1. august.
      Der ekspederes ikke fra magasinet i juli.

Glædelig sommerferie til alle

Fotograf: Børge Venge, 1961
    • 22.06.2018

Ugens aarhushistorie - Et liv i fagbevægelsen

Jeg hedder Flemming Ovesen og jeg er født i 1953. Jeg startede på Ceres i 1974. Man starter altid først i serviceafdelingen. Man henvender sig her, og så står man i en lang række. Hvis der for eksempel er en sygemelding, eller hvis der kommer noget malt hjem, eller gartneren mangler folk nede i haven, så bliver du sendt ud på de forskellige afdelinger. Jeg har næsten været i alle afdelinger. Tapperi, gartneri, bryghuset.
    • 14.06.2018

Ugens Aarhushistorie - Aase, en af Vanggaards damer

Aase Mejlgård blev født på fødselsanstalten i Aarhus i juli 1940. Som 14-årig kom hun i lære i Grethes Kjolesalon på Søndre Ringgade, og fire år senere kunne hun kalde sig selv for dameskrædder. Bortset fra to år ved Illum i København har Aase boet hele sit liv i Aarhus, for som hun selv siger, så er hun jo aarhusianer. Efter lidt tid ved Salling blev hun ansat ved Tage Vanggaards Kjolefabrik, og der blev hun i 20 år.
    • 07.06.2018

Stadsarkivet næstbedst i Norden til formidling

Aarhus Stadsarkiv kom hjem med andenpræmien for sin formidling, da de nordiske rigsarkiver, stadsarkiver og andre arkivinstitutioner afholdt Nordiske Arkivdage i Reykjavik.

Opdateret: 28.3.2014

Afdeling: